• 3. miesto z celoštátneho kola ZENIT v strojárstve

            V súťaži ZENIT sa minulý týždeň uskutočnilo už celoštátne  kolo. V ZENIT v strojárstve reprezentovali trenčiansky kraj naši študenti:

            Martin Kutaj, IV.B - kat. A (priemyslovácke odbory),  Mário Čikel, III.F - kat. S (strojné obrábanie) a Matej Dujka, III.F   -  kat. R (ručné obrábanie).

            Z nich na medailovom mieste skončil a získal 3. miesto:

            Matej Dujka, III.F  v kat. R (ručné obrábanie).

            Blahoželáme a prajeme všetkým ďalšie  úspechy!

          • Úspešní v krajskom kole Enersol

            Dňa 4.3.2022 sa konalo krajské kolo súťaže Enersol. Súťaž je zameraná na energiu Slnka, na obnoviteľné zdroje a na šetrenie s energiami. V tomto školskom roku sme mali bohaté zastúpenie vo všetkých kategóriách.

            V Hlavnej kategórii našu školu reprezentovali žiačky Alexandra Hricová a Bianka Majdišová s hrou „Eko mesto v Minecrafte“. Dievčatá obsadili 1. miesto.

            V Tvorivej kategórii nás reprezentovali Marek Zemanovič so zariadením na meranie a kontrolovanie solárnych teplovodných panelov. Za túto prácu získal 2. miesto. Zároveň nás reprezentoval Juraj Volár so zariadením na meranie a kontrolovanie fotovoltaických panelov.

            V Propagačnej kategórii našu školu reprezentovali Erik Smolka v materiálmi na tému „Obnoviteľné zdroje energie“, kde získal 1. miesto a Martin Navrátil s ručnou kresbou „Zdravie Zeme?“, ktorý obsadil 3. miesto.

            Držitelia 1. a 2. miest (Alexandra Hricová, Marek Zemanovič a Erik Smolka) budú našu školu reprezentovať na celoštátnom kole súťaže Enersol v Senici, ktoré sa bude konať v dňoch 4.- 6.4.2022.

            Blahoželáme!

          • Školské kolo SOČ

            V dňoch 21.a 22. februára 2022 sa uskutočnilo Školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti.

            Žiaci prezentovali svoje práce v 10 súťažných odboroch. Odborné hodnotiace komisie spolu hodnotili 56 prác, 58 žiakov. Potešilo nás, že sa do tejto súťaže aktívne zapojili aj žiaci tretieho ročníka.

            Do obvodného (krajského) kola odborné hodnotiace komisie vybrali 18 prác.

            Postupujúcim prajeme veľa šťastia v ďalšom kole a čo najlepšie umiestnenie!

             

          • Pozdrav z Turecka, Istanbul 14.2. - 18.2.2022

            Po dlhej dobe sa podarilo uskutočniť reálnu mobilitu v rámci projektu Erasmus s názvom "Trvalo udržateľný rozvoj: Spoločné vzdelávacie modely pre obnoviteľné zdroje energie" C.L.M.R.E.S. (kód projektu 2020-1-SK01-KA229-078266), kde je naša škola hlavný koordinátor projektu.

            13.2.2022 naši  učitelia vycestovali do tureckého Istanbulu, aby spoločne s partneri z hostiteľskej školy, Talianska, Španielska a Poľska predstavili svoje školy, národné školské systémy a situáciu  v jednotlivých krajinách v oblasti zdrojov energií - tradičných a alternatívnych a aby pripravili mobility aj pre žiakov.

            V júni 2022 naša škola pripraví stretnutie, ktoré bude venované solárnej energie  a privíta  z každej krajiny 6 žiakov a 2 učiteľov. V ďalšom školskom roku sa uskutočnia stretnutia v ďalších krajinách.

          • Krajské kolo ZENIT v strojárstve, v elektronike a v programovaní

            Súťaž ZENIT „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť“ je zameraná na programovanie, elektroniku a strojárstvo, v ktorej sa vyhľadávajú talentovaní a nadaní žiaci SŠ, rozvíjajú sa tvorivé kompetencie, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti. V novembri sa uskutočnili krajské kolá súťaže.

            ZENIT v strojárstve má 4 kategórie, vo všetkých sme mali zastúpenie a aj zvíťazili. Títo žiaci postupujú do celoštátneho kola:

            • kat. A (priemyslovácke odbory) - Martin Kutaj, IV.B
            • kat. S (strojné obrábanie) - Mário Čikel, III.F
            • kat. R (ručné obrábanie) - Matej Dujka, III.F
            • kat. C (CNC technológie) - Marcel Majerovič, IV.D

            ZENIT v elektronike

            V krajskom kole nás reprezentovali  3  žiaci:

            • kat. A (žiaci 3. a 4. roč.) - Damián Dalibor Kusovský a Patrik Kusovský, obaja z III.B, skončili  na 4. a 5. mieste,
            • kat. B (žiaci 1. a 2. roč.) - Dominik Čaňo, II.F, skončil na 5. mieste.

            ZENIT v programovaní

            • PROGRAMOVANIE - kat. A (žiaci  3. a 4. roč.) - súťažil Patrik Šrámek, IV.C , kat.B (žiaci 1. a 2. roč.) -  Jozef Kratochvíl, II.C.
            • GRAFIK DIZAJNÉR - súťažili 2 žiaci: Milan Géci  a Marek Zemanovič, obaja zo IV.C. V silnej konkurencii v kraji Milan Géci obsadil 2. miesto.
            • WEB DEVELOPER - našu školu reprezentoval Erik Šebo a Matej Balaj, obaja z III.C, ktorí  skončili  na 4. a 5. mieste.

            Blahoželáme a prajeme všetkým veľa ďalších úspechov!

          • „Spolu úspešnejší 2021“

            Výzva "Spolu úspešnejší 2021" je program doučovania žiakov stredných škôl s cieľom zmierniť dopady pandémie.

            Škola ponúka:

            Doučovanie je zamerané najmä na odborné predmety, praktické vyučovanie, s možnosťou i ostatných predmetov, kde sa budú precvičovať:

            – zručnosti a schopnosti, ktoré žiaci počas pandémie nenadobudli v plnom rozsahu v dôsledku absencie prezenčnej formy vyučovania.

            Záujemci o doučovanie, prihláste sa u svojich vyučujúcich daných predmetov.

             

            Aktivita je financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR.

            Zverejnené na nástenke edupage školy 28.9.2021: https://zspsnmnv.edupage.org/timeline/?

          • Projekt Erasmus+ "Kultúra a práca v Európe" bol ukončený

            V septembri 2021 sme úspešne ukončili projekt Erasmus+ "Kultúra a práca v Európe".

            Prebiehal v našej škole od októbra 2018 do konca septembra 2021. 

            Žiaci tak okrem iného získali nové skúsenosti, nadviazali nové medzinárodné priateľstvá, zlepšili sa v angličtine, poznali nové kultúry, kultúrno-historické pamiatky navštívených miest, nové i tradičné profesie všetkých zúčastnených partnerských krajín z Chorvátska, z Talianska, z Nemecka, zo Slovenska. Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste sa podieľali na realizácii projektových aktivít či akokoľvek pomohli a asistovali, za skvele odvedenú prácu. Výsledky si môžete pozrieť v krátkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=8gkYTJ46VP4 .

            Jeden projekt Erasmus+ skončil, ale druhý sa stále ešte rozbieha.  Je to projekt:  "Trvalo udržateľný rozvoj: Spoločné vzdelávacie modely pre obnoviteľné zdroje energie" (v skratke: C.L.M.R.E.S). Tešíme  sa na aktívnych žiakov a dúfame, že sa do  r. 2023 budú môcť uskutočniť všetky plánované aktivity a mobility.

            https://zspsnmnv.edupage.org/a/projekty?eqa=YmlkPWJsb2cyJndpZD1ibG9nMl9CbG9nXzEmYWlkX2Jsb2cyX0Jsb2dfMT0z

          • Fórum partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO s našou účasťou

            Od roku 1994 je Stredná priemyselná škola v Novom Meste nad Váhom Pridruženou školou UNESCO. Mnohé aktivity výchovnovzdelávacieho procesu preto zameriava na kultúru, aby tak žiaci získavali skúsenosti a rozvíjali vedomosti a zručnosti aj oblasti kultúrnej i spoločenskej. 8. septembra 2021 sa konalo v Kongresovej sále Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Fórum partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO. Počas tohto stretnutia odznelo mnoho zaujímavých a podnetných informácií týkajúcich sa aktuálnych tém, aktivít katedier UNESCO, pridružených škôl UNESCO, miest a obcí UNESCO, no hlavne kultúrnych i vzdelávacích aktivít, ktoré sa podarilo zrealizovať. Novinkou je, že nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO bolo rozšírené o lokalitu „Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západný segment)“ a o lokalitu „Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy“. Na tomto podujatí aktívne vystúpil s príspevkom o umelej inteligencii, trvalo udržateľnom rozvoji a úlohe učiteľa v 21. storočí aj náš pedagóg PhDr. Ondrej Halás, PhD., školský koordinátor UNESCO ASPnet.

          • Začiatok školského roka 2. 9. 2021 o 8,45 hod.

            Začiatok 8,45 hod. – pred hlavným vchodom do školy.

            2. – 4. ročník: po slávnostnom otvorení škol. roka triednická hodina v kmeňových učebniach, vstup do školy cez šatne s rúškom za dodržania bezpečnostných epidemiologických usmernení: rúško – odstup – dezinfekcia rúk (R-O-R).

            1.ročník: po slávnostnom otvorení škol.roka - vstup do školy cez hlavný vchod pod vedením triedneho učiteľa s rúškom za dodržania bezpečnostných epidemiologických usmernení: rúško – odstup – dezinfekcia rúk (R-O-R), následne triednická hodina v kmeňových učebniach.

            (zoznamy žiakov do tried budú vo vestibule školy),

            • žiaci prinesú:
              • k nahliadnutiu výročné vysvedčenie z 9. ročníka
              • k nahliadnutiu rodný list,
              • tlačiv: Písmné vyhlásenie o bezpríznakovosti (v prílhe na stiahnutie), môžete poslať elektronicky cez edupage, e-mailom...)
            • od triednych učiteľov dostanú:
              •   prístupové heslá na Edupage,
              •   čipy na evidenciu dochádzky
              •   evidenčné listy, ktoré žiadame zákonných zástupcov aktualizovať, opraviť, doplniť a vyplnené a podpísané vrátiť triednemu  učiteľovi na ďalší deň 3.9.2021!!!

            Od 3. 9. 2021

            • vyučovanie podľa rozvrhu zverejneného na Edupage, 1. – nepárny týždeň (bude zverejnený do 2.9.2021)

            • vyučovanie 3.9.2021 prebieha v kmeňových (určených) učebniach,

            • 1.- 2. hod.: hodiny s triednym učiteľom - všetky triedy; potom riadne vyučovanie

            • 1.ročník – preberanie učebníc pod vedením triednych uč.; od 10,00 hod. poučenie BOZP v aule.

            Žiaci používajú elektronický dochádzkový systém (čipy), do školy vstupujú cez šatne.

             

            • 2.9.2021, najneskôr 3.9.2021 triedi učitelia skontrolujú cez edupage, resp. vyzbierajú od žiakov doklad: „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, (Tlačivo dostupné na školskom webe v auguste 2021, na edupage). Môžete poslať elektronicky cez edupage, e-mailom... 20488.-pisomne_vyhlasenie.docx

            • od 6.9.2021 vyučovanie v učebniach podľa rozvrhu

            na_edupage_a_web.docx 

          • Zisťovanie záujmu o domáce samotesty do 25.8.2021

            Sú pre žiakov zdarma.

            Vážení rodičia a študenti!

            Dňa 23.8.2021 sme spustili cez edupage: http://zspsnmnv.edupage.org zisťovanie záujmu o domáce samotesty s nasledovným textom:

            Milí rodičia, škola má možnosť zabezpečiť AG samotesty s krátkymi tyčinkami pre žiaka určené na domáce použitie v počte 25ks/žiak. Prosíme o vyjadrenie záujmu do 25.8.2021. Sú pre žiakov zdarma.

            Ak máte problém odoslať vyjadrenie cez edupage, prosím, oznámte záujem o samotesty do 25.8.2021 svojmu triednemu učiteľovi (e-mailom, telefonicky...), vo výnimočných prípadoch na č. 0911 074 001 (Dr. Homolová, zást. riad. školy).

            Upozornenie pre rodičov prvákov: na e-mail, ktorý ste nám poskytli pri prijímacom konaní, vám prišlo prihlasovacie heslo na edupage http://zspsnmnv.edupage.org. Po prvom prihlásení môžete svoj záujem odoslať priamo cez edupage. Ak s tým máte problém, prosím, svoj záujem pošlite do 25.8.2021 na e-mail: sekretariat@spsnmnv.sk s uvedením mena a priezviska dieťaťa, príp. telefonicky na č. 032 7465210 (v čase 6,00 – 14,00 hod.), príp.: 0911 074 001 (Dr. Homolová, zást. riad. školy).

            Ďakujeme za spoluprácu.

          • Ukončenie vyučovania v školskom roku aj tento rok s cenami pre najúspešnejších

            Na slávnostnom ukončení školského roka ani tento rok nechýbali partnerské firmy a taktiež oceňovali najúspešnejších študentov za úspechy v súťažiach, reprezentáciu školy a za rôzne aktivity v projektoch.  
            Spoločnosť ZF Active Safety Slovakia s.r.o. odovzdala ceny trom najlepším absolventom školy:
            1. Samuel Didek, IV.B 
            2. Sebastian Školuda, IV.B
            3. Adrián Tóth, IV.D. 

            Zástupcovia spoločnosti HELLA Slovakia Lighting s.r.o., Kočovce odovzdali vecné ceny trom najúspešnejším žiakom:
            Patrik Kusovský, II.B,
            Martin Valo, III.D,
            Adela Černá, IV.B.

            V rámci duálneho vzdelávania firma Vacuumschmelze, s.r.o. odovzdala finančné odmeny 2 najusilovnejším študentom za aktívne prístupy k plneniu povinností a študijné výsledky z predmetu odborný výcvik vo firme.

            Krásne a v zdraví prežité leto, dovidenia v školskom roku 2021/2022.  

          • Úspech v celoštátnom kole SOČ

            Vzhľadom na fakt, že už druhý školský rok nám komplikuje život, vrátane toho nášho „školského“,  koronavírus  a jeho  mutácie, súťaže, ktoré boli vyhlásené prebiehajú dištančnou formou.
            V súťaži SOČ prebehlo touto formou aj posledné - celoštátne kolo.
            Súťažilo sa vo všetkých 17 súťažných odboroch, v každom odbore 16 prác, po 2 práce z každého kraja. Práce boli hodnotené 3-člennou OHK, v ktorej boli zastúpení porotcovia z rôznych krajov.
            V dvoch súťažných odboroch súťažili aj práce našich žiakov:
            09 Strojárstvo, hutníctvo, doprava - Samuel Didek, IV.B

            15 Ekonomika a riadenie - Adela Černá, IV.B

            Úspech zaznamenala práca Samuela Dideka, ktorý sa so svojou prácou PÁSOVÁ BRÚSKA umiestnil na 3. mieste.
            Blahoželáme!

          • Deň Zeme a EkoKvíz

            V tomto roku bol pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO sprístupnený vedomostný kvíz o ekológii a environmentalistike – EkoKvíz –, ktorý ku Dňu Zeme (22. 4. 2021) pripravila medzinárodná mládežnícka organizácia Edukácia@Internet. Tento kvíz je určený študentom stredných a vysokých škôl na Slovensku, ale aj každému, koho environmentálna problematika zaujíma. Účastníci sa tak hravou formou denne dozvedajú veľa zaujímavých informácií o prírode.

            Do tohto vypĺňania otázok súvisiacich s našou matkou Zemou, ktorého cieľom je touto formou aj zvýšiť povedomie o environmentálnych témach i cieľoch udržateľného rozvoja, sa k dnešnému dňu zapojili už aj viacerí žiaci našej Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom. Povzbudzujeme v tomto pandemickom období a týmto spôsobom aj ďalších, ktorí tak ešte dodnes neurobili. Možnosť preveriť si vedomosti a aj sa čosi nové naučiť z oblasti ekológie a environmentalistiky je skvelá vec, ktorú treba využiť a nepremeškať. EkoKvíz túto šancu žiakom a milovníkom prírody dáva do 21. 5. 2021. Všetci účastníci zároveň hrajú aj o zaujímavé ceny.

            Bližšie informácie nájdete na internetovej stránke ekokviz.eu. (https://hra.ekokviz.eu/)

             

            (oh)

          • Účasť vo fotosúťaži Zelený objektív

            Naša SPŠ Nové Mesto nad Váhom mala zastúpenie aj vo fotografickej súťaži Zelený objektív, ktorú pravidelne organizujú Lesy Slovenskej republiky, š. p. – Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene v spolupráci so Združením lesníčiek a Združením zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku. Témou tejto fotosúťaže je les a mladí fotografi zo základných a stredných škôl sa do nej môžu zapájať už od roku 2001. V tomto školskom roku sa dvaja naši žiaci, mladí nádejní fotografi – Matej Dujka (II.F) s fotografiou Brána do iného sveta a Tomáš Galbavý (III.D) s fotografiami Trojnásobná ochrana prírodyLesná gymnastika –, zapojili do tejto súťaže, ktorá je sústreďovaná hlavne na milovníkov a ochrancov prírody, na turistov, na každého, kto rád zájde do lesa a fotí tieto prekrásne scenérie a jedinečné momenty strávené v prírode a v lesoch. Organizátori, z dôvodu pandémie Covid-19, vytvorili virtuálnu prehliadku výstavy súťažných fotografií, ktoré je možné vidieť na youtube.com, presnejšie na https://www.youtube.com/watch?v=6RYn4SJDMec (Tomáš Galbavý – 12:04 a 14:08; Matej Dujka – 17:11). Na túto súťaž každoročne nadväzuje rovnomenná vernisáž v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

            Chlapci, ďakujeme, že ste vašimi fotografiami zachytili tie neopakovateľné momenty prežité a videné v lese, teda „v pľúcach našej matky prírody“. Je vidieť, že vás to fotografovanie baví,  želáme vám preto mnoho úspechov aj na tomto umeleckom poli.

            (oh)

    • 22. - 28. apríl

      • Po22. 04.
      • Polievka: Hrachová s párkom (1,9), 987 kJ
        1. 260 g Kuracie stehno na paprike, halušky (1,3,7), 3220 kJ
        2. 130 g Bravčové pikantné rezance , kuskus, šalát - (1,7), 3448 kJ
        3. 80 g Sójové Kung-Pao, ryža, šalát - (6,7,5), 2374 kJ
        4. 350 g Špagety „aglio e olio“ /špagety, bylinky, oliv. olej, cesnak, chilli/ - (1,3,7), 2855 kJ





      • Ut23. 04.
      • Polievka: Kapustová - (1), 729 kJ
        1. 130 g Prírodný bravčový plátok, omáčka demi glace, gratinované zemiaky s kôprom, šalát - (1,7), 3328 kJ
        2. 130 g Hydinový špíz , ryža, šalát (1,7), 3614 kJ
        3. 350 g Jablkové lievance s lesným ovocím (1,3,7), 4803 kJ
        4. 300 g Tekvicové rizoto s kukuricou, syr grana padano, šalát - (7), 2232 kJ





      • St24. 04.
      • Polievka: Hovädzia s rezancami (1,3,9), 795 kJ
        1. 130 g Vyprážaný kurací rezeň, zeleninová ryža, šalát - (1,3,7), 3108 kJ
        2. 130 g Chilli con Carne, chlieb /hov. mäso, chilli, fazuľa/ - (1), 3136 kJ
        3. 350 g Syrová pizza /par. pretlak, syr, pizzové korenie/ - (1,3,7), 3626 kJ
        4. 400 g Vegetariánsky tanier s ryžou, smotanovo -kôprový dresing, pečivo - (1,3,7), 1754 kJ





      • Št25. 04.
      • Polievka: Zemiaková gulášová - (1), 729 kJ
        1. 130 g Segedínsky guláš, knedľa - (1,3,7), 4474 kJ
        2. 130 g Kuracie mäso na „gyros“ korení na miešanom šaláte, medovo-horčicový dresing (1,10), 1955 kJ
        3. 120 g Vyprážaný syr, zemiaky, tatárska omáčka- (1,3,7), 4919 kJ
        4. 350 g Cestoviny s tuniakom v oleji, vajíčkom a červenou cibuľou (1,3,6,7), 2254 kJ





      • Pi26. 04.
      • Polievka: Hubová kyslá (1,7), 797 kJ
        1. 130 g Bravčový španielsky vtáčik, ryža, šalát (1,3), /br.karé, vajce, uhorka, saláma/, 2889 kJ
        2. 150 g Vyprážaná aljašská treska, zemiakový cibuľový šalát (1,3,4,7,10), 3263 kJ
        3. 350 g Tvarohová žemľovka s jablkami - (1,3,7), 4537 kJ
        4. 150g Pečené fašírky z červenej šošovice na listovom šaláte (1,3,7), 1754 kJ





    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola
      • +421 32 7465111 - ústredňa, +421 32 7465210 - sekretariát fax: 032 7465123 školská jedáleň: +421 327782 444 účtovníčka školy: +421 327465 202 turistická ubytovňa, prenájom športového areálu: 0908 709 129
      • Bzinská 11, 915 01 Nové Mesto nad Váhom 915 01 Nové Mesto nad Váhom Slovakia
      • 00161403
      • 2021091215
      • Mgr. Milan Lipták milan.liptak@spsnmnv.sk, 032 7465456 0907 774 618
      • Ing. Ľubica Gracíková lubica.gracikova@spsnmnv.sk 0911 079 001
      • RNDr. Anna Homolová anna.homolova@spsnmnv.sk, 032 7465247 0911 074 001
    • Prihlásenie