• Deň otvorených dverí

            8. decembra 2022 sme mali na našej škole Deň otvorených dverí. Sme radi, že sme mohli privítať deviatakov zo ZŠ spolu s rodičmi nielen z najbližšieho okolia, ale aj mimo nášho okresu. Vo vestibule školy sa prezentovalo aj 10 firiem z regióna, ktoré spolupracujú s našou školou v systéme duálneho vzdelávania ale aj iné  a ponúkajú  zamestnanie absolventom zo všetkých odborov, ktoré sa u nás vyučujú. 

            A ak ste nestihli v tento deň prísť a máte záujem nás navštítiť, sme tu pre vás aj v iné dni, len si treba vopred dohodnúť stretnutie (zsps@spsnmnv.sk, alebo na č. 0911 079 001, 0911 074 001).       

          • Úspešne v krajských kolách súťaže ZENIT

            Súťaž ZENIT „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť“ je zameraná na strojárstvo, elektroniku a programovanie, v ktorej sa vyhľadávajú talentovaní a nadaní žiaci SŠ, rozvíjajú sa tvorivé kompetencie, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti. V novembri sa uskutočnili krajské kolá súťaže.

            ZENIT v strojárstve má 4 kategórie, vo všetkých sme mali zastúpenie a skončili sme s týmto umiestnením:

            • kat. A (priemyslovácke odbory) – Patrik Dedík, IV.B – 2. miesto
            • kat. S (strojné obrábanie) - Mário Čikel, IV.F – 5. miesto
            • kat. R (ručné obrábanie) - Matej Dujka, IV.F – 2. miesto
            • kat. C (CNC technológie) – Ondrej Želibabka, IV.D – 1. miesto

            Ondrej Želibabka postupuje do celoštátneho kola.

            ZENIT v elektronike má 2 kategórie a v každej nás reprezentovali 2 žiaci

            • kat. A (žiaci 3. a 4. roč.) – Marián Chorvát a Patrik Kusovský, obaja zo IV.B,
            • kat. B (žiaci 1. a 2. roč.) - Michal J. ČechvalaII. F Patrik HolbaII. B.

            ZENIT v programovaní -  mali sme zastúpenie v dvoch kategóriách po dvoch žiakoch:

            • kat. GRAFIK DIZAJNÉR – v konkurencii medzi grafikmi reprezentovali: Jozef KratochvílAdrián Vojtech, obaja  z III.C.
            • kat. WEB DEVELOPER - Lukáš Panák, II.C – 1. miestoPeter Kopunec, II.C – 4. miesto.

            Lukáš Panák postupuje do celoštátneho kola.

            Blahoželáme a prajeme všetkým veľa ďalších úspechov!

             

          • 13. ročník Technickej olympiády, 2022/2023

            Dňa 24. novembra 2022 sa uskutočnil na priemyslovke 13. ročník okresného kola Technickej olympiády, v súťažných kategóriách A – dvojica starších žiakov ZŠ a B – mladší žiaci ZŠ. Obsahom olympiády bolo motivovať žiakov k tvorivej činnosti. Žiaci súťažili v teoretických vedomostiach, ale aj v zručnostiach, získaných na ZŠ. Olympiády sa v tomto ročníku zúčastnilo 9 základných škôl a žiaci osemročného gymnázia okresu Nové Mesto nad Váhom. V kategórii A súťažilo 20 žiakov a v kategórii B 7 žiakov. Výhercom a výherkyniam blahoželáme.

          • Imatrikulácia prvákov a súťaž o najšikovnejšiu triedu

            18.11.2022 sme sa po "covidovej" prestávke opäť vrátili k aktivitám študentov ku Dňu študentstva. Štvrtáci tak privítali do cechu priemyslováckeho prvákov a  nasledovali  rôzne súťaže, do ktorých sa mohli zapojiť všetky triedy. Študenti súťažili  vo vedomostnej  súťaži, silových súťažiach, v šachu, v stolnom futbale, hode  loptičkou, ale nechýbali ani kreatíne aktivity ako spoločné kreslenie vo dvojici, s pantomímou hádanie pesničiek a spoznávanie známych osobností... Nakoniec na 1. mieste  s rovnakým počtom bodov sa umiestnili dve triedy:  III.B  a IV.F .  Veríme ale, že si netradičný školský deň a zábavu užili všetci.

          • Fotografia nášho študenta "Vážska cyklomagistrála" ocenená porotou

            Vo štvrtok 10. novembra 2022 sa Sebastián Kosa, žiak II.F triedy, zúčastnil slávnostného vyhodnotenia prvého ročníka umeleckej súťaže pre stredné školy „Mládež EÚ 2022“, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Pisztoryho paláca v Bratislave. Túto súťaž organizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky a hlavnou témou pre súťažiacich bolo vytvoriť umelecké dielo (fotografia, maľba, objekt), ktoré muselo znázorňovať už zrealizovaný projekt spolufinancovaný z fondov Európskej únie, respektíve novú myšlienku na nový projekt.

            Za súťažnú fotografiu „Vážska cyklomagistrála“, propagujúcu zrealizovaný projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja spolufinancovaného z fondov EÚ, ktorý pomáha k lepšiemu rozvoju nášho regiónu a cyklistickej infraštruktúry, získal Sebastián krásne 3. miesto. Blahoželáme mu a prajeme veľa ďalších úspechov. (oh)

          • Projekt C.L.M.R.E.S. v októbri 2022 pokračoval mobilitou v Poľsku

             V dňoch 16. – 22.10.2022 sa osem žiakov a dvaja učitelia z našej školy zúčastnili ďalšej časti projektu C.L.M.R.E.S. v programe Erasmus+. Tentokrát bola mobilita v poľskom Wielune  a témou  bola Veterná energia.  Cieľom mobility bolo zoznámiť účastníkov s princípmi budovania, fungovania a využitia veternej energie ako v súčasnosti, tak aj v budúcnosti. Tomu bol prispôsobený aj celý program a vyučovanie metódou  STEM, ktoré pozostávali z viacerých častí.

            Po oficiálnom otvorení stretnutia nasledovali prezentácie jednotlivých študentov z partnerských krajín, kde predstavili súčasný stav veterných elektrární vo svojich krajinách. Po čom nasledovala diskusia. Na záver prvého dňa sa všetci zúčastnili zoznamovacieho bowling večera, kde naši žiaci v súťaži obsadili prvé miesto. Druhý deň strávili účastníci mobility v rôznych wieluňských školách, kde sa zúčastnili zaujímavých praktických vyučovacích hodín nielen na tému veternej energie, ale aj zelenej energie vo všeobecnosti. Mnohých zaujal najmä projekt energeticky nezávislej triedy. Následne sme sa zúčastnili charitatívnej akcie „Beh v pyžame,“ na podporu boja proti rakovine. O tejto akcii pripravilo krátku reportáž aj Rádio Lodž.  Nasledovala exkurzia do mesta Vroclav, kde sme exkluzívne navštívili firmu VSB, jednu z najväčších v Európe, ktorá sa zaoberá realizáciou veterných parkov. V rámci prednášok jej zamestnanci dopodrobna vysvetlili ako prebieha celý proces od výberu lokality, až po spustenie veternej elektrárne. Následne sme sa zúčastnili historicko-kultúrnej prehliadky mesta. Keďže poľská hostiteľská škola je špeciálna škola,  štvrtok patril deťom s autizmom a  downovým syndrómom. Bolo zaujímavé zistiť ako prebieha vyučovanie hendikepovaných žiakov,   ako a čo všetko robia učitelia a pracovníci tejto školy pre deti, aby pochopili rôzne témy, napríklad aj tému veterných elektrární. Po skončení nasledovala prehliadka mesta Wieluň. Na záver mobility dostali všetci účastníci certifikáty o účasti a prijali pozvanie na záverečnú časť projektu do Španielska.

          • O VODNEJ ENERGII V TALIANSKEJ KALÁBRII

            Naša škola je hlavným koordinátorom  medzinárodného projektu nazvaného „Trvalo udržateľný rozvoj: Spoločné vzdelávacie modely pre obnoviteľné zdroje energie“ v programe Erasmus+. Ako hovorí názov, projekt je zameraný na obnoviteľné zdroje energie a cieľom projektu je získať komplexné vedomosti o spôsobe využívania zdrojov energie a experimentovať s výrobou obnoviteľnej energie pri použití metód STEM.  

            V rámci projektu úzko spolupracuje päť škôl. Partnerom projektu sa naposledy podarilo stretnúť 25.9. až 1.10. 2022 v južnom Taliansku, presnejšie v časti Kalábria, kde sídli talianska partnerská škola. Mobility sa zúčastnili učitelia i žiaci z Poľska, Slovenska, Turecka a Španielska. Z každej krajiny vycestovalo 6 žiakov a 2 pedagógovia. Témou stretnutia bola: Vodná energia. Prebehli rôzne workshopy, prezentácie, diskusie, praktické cvičenia a experimenty. Väčšina aktivít prebiehala v škole, avšak priestor bol aj na vzdelávanie a objavovanie mimo nej. Pre účastníkov mobility bola napríklad naplánovaná zaujímavá prednáška pod vedením univerzitných odborníkov. NOEL, laboratórium prírodného oceánu Stredomorskej univerzity v Reggio Calabria, je prvé laboratórium oceánskeho inžinierstva pracujúce v teréne. Jeho pracovníci si pre participantov projektu prichystali workshop priamo v priestoroch ich pracoviska pri pobreží, čo výborne dotvorilo atmosféru a celkový dojem.

            Pridanou hodnotou mobility bolo, že účastníci si zlepšili komunikačné schopnosti v cudzom jazyku, nakoľko spoločným komunikačným jazykom bola angličtina. Vytvorili sa nové priateľstvá a žiaci si vyskúšali pracovať v medzinárodných skupinách, čo bolo určite obohacujúce. Už teraz sa tešíme, čo prinesie nasledujúca mobilita v Poľsku na tému: Veterná energia.

          • Dve ocenenia z výstavy Stredoškolák

            Stredoškolák  - Hrdina remesla je  úspešne za nami. Náš súťažný exponát "Simulátor vozidla" zaujal nielen návštevníkov, ale aj odbornú porotu. Získal cenu poroty v kategórii  technický exponát. Prácu kolektívu študentov školy pod vedením Ing. Milana Lednického obhajoval Marián Chorvát, IV.B.

            Už tradične sa na tejto výstave vyhlasujú najúspešnejšie školy TSK vo vedomostných a športových súťažiach za predchádzajúci školský rok. A tu naša škola získala Pohár predsedu TSK za 1. miesto vo vedomostných súťažiach v kategórii stredných odborných škôl.    Blahoželáme všetkým úspešným študentom a ich učiteľom, ktorí ich viedli a tak prispeli  k víťazstvu.   

             

          • Stredoškolá - Hrdina remesla

            Stredoškolák – Hrdina remesla je názov unikátnej výstavy stredných škôl z kraja, na ktorej prezentujú svoje zručnosti prioritne deviatakom zo základných škôl. Za dva dni si ich na trenčianske výstavisko má prísť vybrať svoju budúcnosť viac ako dvetisíc.

            Po prestávke spôsobnej pandémiou sa na výstavisku Expo center v Trenčíne koná obľúbená výstava stredných škôl, ktorá má za úlohu, okrem iného, prezentovať výhody systému duálneho vzdelávania (SDV). O slávnostné otvorenie sa postaral aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja – lídra v SDV, Jaroslav Baška.  - zdroj: TSK

            Aj naša škola je súčasťou  tejto výstavy. Srdečne vás pozývame do nášho stánku!

             

          • Súťaž zručnosti pre základné školy

            Stredná priemyselná škola v spolupráci s Komisiou školstva, mládeže a športu MsZ v Novom Meste nad Váhom a podporou sponzorov Branson Ultrasonics, a.s. a S servis Modrovka pozýva žiakov základných škôl na 21. ročník SÚŤAŽE ZRUČNOSTI, ktorý sa uskutoční dňa 10. 11. 2022 (štvrtok) v priestoroch školy.

            Súťaží sa v troch kategóriách: Informatika, Elektrotechnika, Strojárstvo.

            Občerstvenie pre súťažiacich aj dozor bude zabezpečené.

            Prihlášku do súťaže zašlite e-mailom najneskôr do 21. 10. 2022.

            Bližšie informácie na tel. čísle: 0911 079 001, email: lubica.gracikova@spsnmnv.sk.

    • 25. - 31. marec

      • Po25. 03.
      • Polievka: Zeleninová s rajbaničkou – (1,3,9), 690 kJ
        1. 130 g Belehradský rezeň, zemiaky /br.karé, lečo/ - (1,10), 3361 kJ
        2. 120 g Kuracie guľky v bolonskej omáčke, špagety - (1,3,7), 3625 kJ
        3. 350 g Furmanské halušky, mlieko /halušky, oštiepok, kys. smotana, slanina/ - (1,3,7), 4185 kJ
        4. 250 g Miešaný listový šalát s pečenou tekvicou , dresing - (1,7), 1960 kJ





      • Ut26. 03.
      • Polievka: Kapustová s mäsom (1), 729 kJ
        1. 130 g Hovädzie soté s kápiou a hráškom, ryža, šalát (1,3,7), 3627 kJ
        2. 130 g Černohorský kurací rezeň, pečené zemiaky v šupke, šalát - (1,3,7), 3704 kJ
        3. 350 g Pečené buchty s lekvárom - (1,3,7), 5479 kJ
        4. 350 g Zeleninové krupoto so syrom, šalát (1,7,9), 2232 kJ





      • St27. 03.
      • Polievka: Hovädzia s rezancami (1,3,9), 595 kJ
        1. 130 g Vyprážaný karbonátok, zemiaková kaša, šalát - (1,3,7), 3548 kJ
        2. 130 g Kuracie prsia, medovo-chilli omáčka, ryža, šalát (1,10), 3115 kJ
        3. 2 ks Varené vajce, špenátový prívarok, zemiaky (1,3,7), 2362 kJ
        4. 250 g Pečená tuniaková omeleta na listovom šaláte, dresing /tuniak, cib., ces., syr, cuketa, vajce/ (4,7,3), 2028 kJ





      • Št28. 03.
      • --------------------
        Veľkonočné prázdniny


      • Pi29. 03.
      • --------------------
        Veľkonočné prázdniny


    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola
      • +421 32 7465111 - ústredňa, +421 32 7465210 - sekretariát fax: 032 7465123 školská jedáleň: +421 327782 444 účtovníčka školy: +421 327465 202 turistická ubytovňa, prenájom športového areálu: 0908 709 129
      • Bzinská 11, 915 01 Nové Mesto nad Váhom 915 01 Nové Mesto nad Váhom Slovakia
      • 00161403
      • 2021091215
      • Mgr. Milan Lipták milan.liptak@spsnmnv.sk, 032 7465456 0907 774 618
      • Ing. Ľubica Gracíková lubica.gracikova@spsnmnv.sk 0911 079 001
      • RNDr. Anna Homolová anna.homolova@spsnmnv.sk, 032 7465247 0911 074 001
    • Prihlásenie